středa, března 09, 2005

Hostem pondělní besedy (14. března 2005) bude Jan Čulík

Zakladatel Britských listů a profesor bohemistiky na Univerzitě v Glasgow Jan Čulík přednáší celý březen v Česku, takže využijeme jeho přítomnosti a budeme s ním debatovat o internetové žurnalistice, případně o žurnalistice obecně.

Čulík je zakladatelem serveru Britské listy, který je příkladem angažované a názorové žurnalistiky. V poslední době čtenost tohoto serveru stoupá. Jako jeden z nejsledovanějších internetových serverů vyšly Britské listy také podle dotazníků, které jste vyplňovali na první hodině. Znamená to, že Britské listy jsou oblíbeným médiem minimálně některých z vás. Proč to tak je?

Je to proto, že Britské listy nabízejí obsahově či formálně jiný typ žurnalistiky než takzvaná tradiční média? A v čem konkrétně se Britské listy liší od českých deníků, případně jiných česky psaných serverů? Kdo je cílovou skupinou Britských listů? Kdo jsou autoři, kteří na Britské listy píší? Fungují Britské listy jako tradiční média, tedy mají svého editora a korektora, případně platí honoráře? Mají nějakou vlastní redakční politiku? Jaký je vliv Britských listů na českou politiku či obecnějio na českou společnost? Jak mohou média typu Britských listů financovat svůj provoz? Jak se osvědčil model výběru peněz od dobrovolných dárců, který Britské listy úspěšně vyzkoušely po tzv. televizní krizi na přelomu let 2001 a 2002?

Mimo jiné na tyto otázky bude Jan Čulík odpovídat. Předpokládám, že si připravíte řadu dalších.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home